M. Sabri Koz 


Eğitimci, Folklor Araştırmacısı - Yazar


araştırma, biyografik yazı; yakup kadri bozalioğlu

Asıl adı Mehmet Sabri Koz, edebiyat camiasında ve yayınlarında kullandığı adıyla M. Sabri Koz; 11.09.1950 Sivas/Divriği Kırkgöz köyü doğumlu. İlk ve ortaokulu ilçesi Divriği'de okudu. 1968 yılında Sivas İlköğretmen Okulu'nu, 1971 yılında da İstanbul Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü bitirdi.

1991'de Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisansını tamamladı. Sakarya'da ilkokul öğretmenliği, Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde ve İstanbul'un çeşitli okullarında Türkçe öğretmenliği ve yöneticilik yaptı, 1997 yılında emekliye ayrıldı.

1990-1998 tarihleri arası bir sahaflık firmasında eski ve nadir kitaplar uzmanı olarak çalıştı. 1998-1999 tarihleri arası da Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nın Bilgi-Belge Merkezi'nde bulunan Pertev Naili Boratav Arşivi'nde danışman ve editörlük yaptı. Ayrıca, Yapı Kredi Yayınları'nda da editör olarak çalıştı.

Türk Folklor Araştırmaları, Folklor, Folklora Doğru, Sıvas Folkloru, Türk Folkloru, Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih, Müteferrika, Dünya Kitap, Cumhuriyet Kitap, Kitap Zamanı, Kaşgar ve Folklor/Edebiyat gibi dergilerde ve bazı günlük gazetelerde derleme, araştırma ve kitap tanıtma yazıları yayımlandı.

1975'ten günümüze otuz kadar bilimsel toplantıya katılıp bildiriler sundu. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, Ansiklopedik Büyük Sözlük, AnaBritannica ve Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi'ne alanıyla ilgili konularda bine yakın madde yazarak katkıda bulundu.

'Halk Kültürü' adlı 1984-1985 yılları arası 8 sayı derleme araştırma dizisi çıkardı. M. Sabri Koz; Sayit Sandaş, Ali Güzelbahçeli ve Emre Gülbalı takma adlarıyla elli kadar çocuk kitabı ve yardımcı ders kitapları hazırladı.

Tevfik Fikret'in Şermin, Ahmet Rasim'in Gecelerim ve Falaka, Dr. Mehmet Ali Kayacan'ın Türkiye'nin Sıhhî-i İctimâî Coğrafyası; Çatalca Vilâyeti, Mahmut Yesari'nin Çulluk adlı eserlerini sadeleştirmiş olarak yayına hazırlayıp, Türk alfabesine aktardı.

Ayrıca; Orhan Veli Kanık'ın Turgenyev'den çevirdiği El Kapısında adlı oyunun, Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın Sergüzeşti Hayatımın Cildi Evveli -(kitabının emin necdet işli'yle beraber hazırlanışında)-, Aziz Nesin'in güncesi Mum Hala'nın 7 baskı yaptığı el yazmalarından çeviri yazılarını gerçekleştirdi.

M. Sabri Koz; Pertev Naili Boratav'ın dört kitabı olan Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği, -abdülbâki gölpınarlı ile beraber çıkardığı- Pir Sultan Abdal, Halk Edebiyatı Dersleri ve Tekerleme kitaplarını eklerle yayına hazırladı.

M. Sabri Koz; 4 Kasım 2007 tarihinde Geleneksel 3. Sivas Âşıklar Bayramı'nın 4. gününde Sivas'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde konuşmacı olarak yer aldı.

1986 yılında İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.


-Zara Kültür Araştırma Grubu tarafından; 19 Mart 2007 tarihinde bu sayfa oluşturulmuştur.

Son güncelleme: 20.6.2019 | Sayfa Gösterimi: 2705

Netmon
Ekotaş Emlak
Metro Turizm
Güler İnşaat İletişim
Tanrıverdi Alüminyum
 
 
Ziyaretçi Defteri Sivas Fotoğrafları Sivas Haber Arama    
 
 
 

Ara{ZZ}arA